تعریف تحلیل عاملی اکتشافی در قیاس با تحلیل عاملی تاییدی

انواع تحلیل عاملی

تحلیل عاملی بر دو نوع است، تحلیل عاملی اکتشافی (Exploratory factor analysis یا efa) و تحلیل عاملی تاییدی (Confirmatory factor analysis یا cfa).

فیلم تعریف تحلیل عاملی و انواع آن

تعریف تحلیل عاملی اکتشافی یا efa

در تحلیل عاملی اکتشافی پژوهشگر درصدد کشف ساختار زیربنایی مجموعه نسبتا بزرگی از متغیرها است.در این روش پژوهشگر هیچ تئوری اولیه ای ندارد، بلکه مایل است عوامل دخیل در یک موضوع را که ممکن است پنهان باشند را شناسایی و کشف نماید. همچنین از این روش برای تلخیص مجموعه ای از متغیرها و داده ها استفاده می شود. در این روش، بر اساس همبستگی بین متغیرها، عامل های جدید شناسایی و معرفی می گردند.

تحلیل اکتشافی مي‌تواند ساختارساز، مدل ساز يا فرضيه ساز باشد. داده‌های اولیه مورد استفاده برای تحلیل عاملی، ماتریس همبستگی بین متغیرها است.

تعریف تحلیل عاملی تاییدی یا cfa

در تحلیل عاملی تاییدی همان گونه که از نام آن پیداست، ساختار عوامل و متغیرها از قبل مشخص و تعیین شده است و این روش، این ساختار را تایید یا رد می کند.

اگر به دنبال یادگیری تحلیل عاملی اکتشافی هستید،  توضیحات این بسته آموزشی را مطالعه و بخشهایی از فیلمهای آنرا ملاحظه نمایید:

5/5 - (5 امتیاز)

مشاهده دیدگاه ها (3)

  • سلام. لطفا سوالات و نظرات خود در خصوص اين مطلب را در همين بخش ديدگاه مطرح نماييد. از طريق ايميل از پاسخ ما مطلع خواهيد شد.
    براي جستجو در ميان کامنت ها از Ctrl + f استفاده نماييد.

  • سلام... امکان هستش در یک پزوهش تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی را بهم انجام داد؟؟ از نظر روش و مفهوم مانند هم می باشند

    • سلام . بله. در پژوهش هایی برای تاکید بیشتر، هر دو روش تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی انجام می شود.
      اکتشافی با spss انجام می شود و تاییدی با نرم افزار لیزرل. ما این تحلیل ها را انجام می دهیم.

مطالب مرتبط