تحلیل عاملی چیست؟

در ویدئوی زیر روش تحلیل عاملی تشریح می گردد:

تحلیل عاملی (factor analysis) یکی از روشهای زیبا و دوست داشتنی علم آمار است. چنانچه تا پایان این آموزش با ما باشید و این روش را فرا بگیرید، به زیبایی و کارآیی این روش خصوصا در تدوین نظریه ها و تئوری های علمی اذعان خواهید نمود. اما تحلیل عاملی چیست و چه معنایی دارد؟

در اینجا سعی می کنیم بدون بیان مبانی ریاضی ملال آور، به زبانی روشن، مفهوم و کارکرد این روش را برای شما دانشجویان و محققان روشن کنیم. کما اینکه انتظار اساتید نیز از شما همین است، یعنی درک مفاهیم تحلیل عاملی و اجرای این روش در نرم افزار آماری SPSS.

غالبا در پژوهش ها با تعداد زیاد متغیر تاثیر گذار روبرو هستیم. پژوهشگران علوم مختلف مایلند حجم متغیرها را کاهش دهند و عوامل اصلی تاثیر گذار را استخراج نموده و بر اساس آنها تحلیل هایی دقیق تر و عملیاتی تر ارائه نمایند. اینجاست که از “تحلیل عاملی” استفاده می کنند.

ایده اصلی در تحلیل عاملی عبارتست از خلاصه کردن داده ها به گونه ای که رابطه ها و الگوها بتوانند بهتر و آسانتر بیان شده و معرفی گردند.

تحلیل عاملی سعی در شناسایی متغیرهای اساسی یا عامل ها (Factors) به منظور تبیین الگوی همبستگی بین متغیرهای مشاهده شده را دارد. تحلیل عاملی می‌خواهد داده‌های پیچیده را با توصیف آنها برحسب تعداد کمتری متغیر ساده‌سازی کند.

تحلیل عاملی نقش بسیار مهمی در شناسایی متغیرهای پنهان یا همان عامل ها از طریق متغیرهای مشاهده شده را دارد.

تحلیل عاملی در زمرهٔ روش‌های چندمتغیره است که در آن کلیهٔ متغیرها نسبت به هم وابسته‌اند و مفهوم مدل‌بندی بر اساس متغیرهای مستقل و وابسته در آن صدق نمی‌کند. به بیانی دیگر، در تحلیل عاملی به دنبال پاسخگویی به سؤال زیر هستیم: آیا امکان کاهش بُعد متغیرهای اولیه به مجموعهٔ کوچکتری از متغیرها، با کمترین میزان ریزش اطلاعات وجود دارد؟

روﺵ ﺗﺤﻠﻴﻞ عاملی ﺍﻭﻟـﻴﻦ ﺑـﺎﺭ ﺗﻮﺳـﻂ ﭼﺎﺭﻟﺰ ﺍﺳﭙﻴﺮﻣﻦ ﺑﻪ ﻛﺎﺭ ﺑﺮﺩﻩ ﺷـﺪﻩ ﺍﺳـت. ﺑـﻪ ﻫﻤـﻴﻦ ﺩﻟﻴـﻞ ﻭﻱ ﺭﺍ ﻣﺒﺘﻜـﺮ ﺭﻭﺵ ﺗﺤﻠﻴــﻞ عاملی ﻣــی‌ﻧﺎﻣﻨـﺪ.

اگر به دنبال یادگیری تحلیل عاملی اکتشافی هستید، از این بسته آموزشی ما غافل نشوید:

5/5 - (9 امتیاز)

مشاهده دیدگاه ها (1)

  • سلام. لطفا سوالات و نظرات خود در خصوص اين مطلب را در همين بخش ديدگاه مطرح نماييد. از طريق ايميل از پاسخ ما مطلع خواهيد شد.
    براي جستجو در ميان کامنت ها از Ctrl + f استفاده نماييد.

مطالب مرتبط