فرمول آلفای كرونباخ، برای بررسی قابلیت اعتماد یا پایایی پرسشنامه

آزمون آلفای كرونباخ

برای بررسی قابليت اعتماد یا پایایی پرسشنامه SPSS

ضريب كرونباخ آلفا براي سنجش ميزان هماهنگی درونی نگرش ها، قضاوتها و معیارها در یک پرسشنامه به كار مي‌رود. این روش یکی از روشهای محاسبه پایایی پرسشنامه می باشد. نتیجه این آزمون شرط اساسی برای تایید پرسشنامه می باشد.

اين آزمون كه حاصل آن يك ضريب به نام آلفاي كروبناخ مي‌باشد، براي آزمون قابليت اعتماد يا پايايي (Reliability) پرسشنامه اي كه به صورت طيف ليكرت طراحي شده و جوابهاي آن چند گزينه اي مي‌باشند، به كار مي‌رود.

فرمول آزمون آلفای کرونباخ

توجه شود كه هر دسته سؤال كه داراي گزينه هاي همسان و مساوي داشته باشند، بايد به طور جداگانه آزمون شوند. مثلا سوالات 5 جوابه با هم و سه جوابه با هم. ترتيب گويه ها (از نظر امتياز سوالات) براي ضريب كرونباخ مهم نيست، چون اين ضريب بر اساس واريانس، محاسبات را انجام مي‌دهد.

فرمول آلفای کرونباخ به قرار زیر است:

فرمول محاسبه آلفای کرونباخ

برای اطلاع از چگونگی تفسیر نتایج آزمون فوق، آموزش آلفای کرونباخ را کلیک نمایید.

عوامل موثر بر ضریب قابلیت اعتماد آلفای کرونباخ

ضریب قابلیت اعتماد کرونباخ یک پرسشنامه تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد که عبارت است از:

  1. طول پرسشنامه: قاعدتا پرسشنامه های طولانی تر از قابلیت اعتماد بالاتری در مقایسه با پرسشنامه های کوتاه برخوردار هستند. برای مثال ضریب آلفای کرونباخ یک آزمون 60 سوالی می تواند بیشتر از یک آزمون 40 سوالی باشد.
  2. سوال های مشابه از نظر محتوا و با سطح دشواری متوسط، قابلیت اعتماد پرسشنامه را افزایش می دهد.

سیر تا پیاز آلفای کرونباخ:

براي مطالعه اطلاعات تکمیلی در خصوص محاسبه پایایی پرسشنامه spss، مشاهده فيلم آموزش مفاهيم پايايي و روايي و همچنين فيلم آموزش نحوه محاسبه آلفاي كروبناخ پرسشنامه خود با نرم افزار اکسل و يا با نرم افزار SPSS، اين لينک را ببينيد:

آموزش محاسبه آلفای کرونباخ با نرم افزار SPSS و یا اکسل

همانطور که در لینک بالا متوجه شدید، این مرکز آماری فرمول محاسبه آلفای کرونباخ را در اکسل درج نموده و آموزش آنرا عرضه می کند. بدین ترتیب می توانید بدون درد سرهای نصب نرم افزار SPSS و کار با این نرم افزار سنگین آماری، به راحتی پایایی پرسشنامه خود را کنترل نموده و از قابلیت اعتماد آن اطمینان حاصل کنید. حتی این نرم افزار اکسل به شما نشان می دهد که با حذف کدام سوال پرسشنامه می توانید پایایی آنرا افزایش دهید:

محاسبه ضریب آلفای کرونباخ با SPSS و اکسل (آموزش ویدئویی)

5/5 - (14 امتیاز)
با استفاده از بخش نظرات در انتهای صفحات سایت، می توانید سوالات و نظرات خود را پیرامون آن مطلب درج نمایید یا اینکه نظرات سایر دانش پژوهان را بخوانید. برای جستجو میان کامنتها از Ctrl + f استفاده نمایید. ضمنا از طریق ایمیل از پاسخ ما به سوال خود مطلع خواهید شد. دوستانی که اطلاعات فنی دارند، لطفا به سوالات پاسخ دیگران دهند (لینک درج نشود).

سید مجتبی فرشچی

فوق ليسانس خود را از شهيد بهشتي تهران در رشته آمار- گرايش اقتصادي اجتماعي گرفته ام. مایلم خدماتی مطمئن و تخصصی در زمینه تحلیل آماری، مشاوره SPSS و آموزش SPSS به دانشجویان و پژوهشگران سراسر کشور ارائه دهیم.

نوشته های مشابه

‫53 دیدگاه ها

  1. سلام خسته نباشید. برای بررسی پایایی پرسشنامه، حتما باید تعداد سوالات در نظر گرفته شده برای متغیرها برابر باشه؟

    1. سلام؛ نه، می تواند تعداد سوالات متغیرها متفاوت باشد. مثلا یک متغیر با 3 سوال و یک متغیر با 5 سوال سنجیده شود.

  2. سلام من طبق اموزش ها متغیر و داده ها را وارد نرم افزار میکنم . اما وقتی ازمون میگیرم الفا رو صفر میده
    میشه راهنمایی کنید مشکل از کجاست ؟

    1. سلام؛ سوالاتی را باید برای انجام آزمون آلفا انتخاب کنید که دارای یک مقیاس باشند. مثلا همه شان طیف لیکرت 5 تایی باشند. و اینگونه نباشد که مثلا برخی سوالات گزینه های بلی خیر داشته باشند و برخی طیف لیکرت باشند. در منو محصولات این سایت آموزش بسیار خوبی در خصوص نحوه محاسبه آلفای کرونباخ با اکسل و همچنین با spss تهیه و ارائه کرده ام، از آن بهره ببرید

  3. با سلام. جهت پایایی پرسشنامه به چند نفر از نمونه آماری می بایست پرسشنامه داده شود؟؟ آیا فرمول خاصی دارد؟؟
    با سپاس

    1. سلام؛ فرمول خاصی ندارد. 30 نفر برای انجام تست پایایی ذکر شده است.
      بعد از اینکه پایایی تایید شد به ادامه برداشت نمونه ها اقدام می شود و اگر معلوم شود پایایی برقرار نیست، اصلاحات لازم در پرسشنامه اعمال می گردد.

      1. با سلام. من یک مقاله فرستادم به یک مجله Q1 ولی این ایراد رو گرفتن که تعداد نمونه (من 30 تا گرفتم)برای انجام آزمون پایلوتتون کمه. الان دنبال یک منبع معتبر برای اثبات کارم هستم. بارها خوندم، دیدم و شنیدم که 30 تا کافیه. الان شما منبع خاصی رو سراغ دارین که برای اثبات کارم بفرستم
        ممنون میشم اگه جواب بدین

        1. سلام. برای انجام یک آزمون آماری 30 تا کم است. 30 تا معمولا به عنوان حداقل حجم نمونه بیان می شود.

  4. چرا در نرم افزار spss مقدار cronbach`s alpha را مقدار 0.000 در جدول خروجی نشان می دهدنشان می دهد؟

    1. سلام. احتمالا به خوبی داده ها را وارد نکرده اید یا اینکه به خوبی متغیرها را برای محاسبه آلفای کرونباخ انتخاب نمی کنید. خروجی گرفتن از spss ریزه کاریهایی هم دارد.
      می توانید آموزش ویدئویی آلفای کرونباخ را از منو محصولات این سایت دریافت نمایید. هم با اکسل آموزش داده شده و هم با spss.

      1. با سلام بنده مشکل این دوستمون رو دارم البته برای هر متغییر در خروجی ، با داده های مختلف امتحان کردم بازهم این مشکل پابرجاست، ممنون می شوم راهنمایی بفرمائید

  5. سلام وقت بخیر.ایا برای پرسشنامه هایی که پاسخ ها طبق طیف لیکرت نیستند میتوان پایایی را بررسی کرد؟
    مانند پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک.
    پاسخ ها به صورت پیشنهادی و گزینه ها از دو تا ۵گزینه متغیر هستند

    1. سلام. برای امکان بررسی پایایی، گزینه های هر سوال می بایست شبیه هم باشند.
      توجه شود که بررسی پایایی بخش دموگرافیک پرسشنامه معنایی ندارد و نباید در محاسبه آلفای کرونباخ لحاظ شوند. فقط سوالات اصلی می بایست آزمون شوند

  6. آیا الفای کرونباخ می تونه در حجم نمونه گیری تأثیری داشته باشه؟ مثلا در درجه خطایی که در حجم نمونه اعمال می کنیم…

    1. فکر نکنم. دو مقوله جدا از هم هستند.
      منتها در بررسی اولیه بر روی اولین نتایج پرسشنامه های اولیه می توان واریانس و میانگین را برآورد کرد و از آن برای تعیین حجم نمونه استفاده نمود.

  7. سلام
    وقت بخیر .من میخام فصل 4 مقاله رو انجام بدم .اما اصلا اطلاعاتی ندارم.میشه راهنماییم کنید .

    1. سلام. برای انجام فصل 4 مقاله ما می توانیم کمک بدهیم و آنرا انجام دهیم یا مشاوره آماری بدهیم. مقاله (تا جایی که کار شده)، داده ها و پرسشنامه را برای ما ارسال نمایید (از طریق کانالهای ارتباطی ذکر شده در پایین سایت) تا بررسی و قیمت و زمان انجام کار را اعلام کنیم.

  8. باسلام
    بعد از 2 سال برگشتم سراغ پایان نامه و اصلاحاتش . ایراداتی که استاد مشاور از من گرفته اینه که “ضریب آلفای کرون باخ تکی نباشد و کلی باشد ”
    دوم اینکه گفته ” تأییدی ها فرضیه ها را تحلیل می کنه و باید فرضیه ها را در تحلیل قرار دهیم ”
    چون جزوه spss م رو گم کردم نتونستم ایرادم رو رفع کنم .
    ممنون میشم شما کمکم کنید .
    باتشکر فراوان

    1. سلام. سوالها کمی کلی است. آلفای کرونباخ را برای تمام سوالات پرسشنامه به صورت یکجا (غیر از بخش جمعیت شناختی آن) حساب کنید. آموزش مربوطه در منو محصولات سایت هست.
      در تایید یا رد فرضیه می بایست از آزمون های آماری استفاده نمایید و با توجه به خروجی نرم افزار آماری نتیجه گیری نمایید.

  9. سلام ، شخصی که بخش آماری پایان نامه ام رو انجام دادن آلفای کرونباخ رو 0/68 بدست آوردن و نوشتن که آلفای کرونباخ باید حداقل 0/67 باشه در نتیجه مقدار بدست آمده قابل قبول هست
    سوالم اینه که استاد داور از من پرسیدن که بر چه اساسی نوشتید باید حداقل 0/67 باشه ؟؟ من هم از شخص آماریست پرسیدم جواب کاملی ندادن
    لطفا کمکم کنید ممنون

    1. سلام. در منابع آماری ذکر شده که آلفای کرونباخ می بایست بالای 0.7 باشد. متاسفانه کم نیستند اشخاصی که بدون تسلط به مباحث آماری، انجام تحلیل را قبول می کنند و در هنگام پشتیبانی توانایی پاسخگویی ندارند و دانشجویان را به درد سر جدی و استرس می اندازند.

  10. سلام
    در حال ساخت ابزار دات پروب می باشم که با توجه به مدت زمانی که طول می کشد تا آزمونی یکی از دو کلید از صفحه کلید کامپیوتر را فشار دهد تشخیص می دهد که ازمودنی سوگیری توجه دارد یا نه.چطور باید پایایی و الفای کرونباخ را اندازه گیری کنم؟

    1. سلام. آلفای کرونباخ برای بررسی پایایی پرسشنامه است نه روش ابزار در دست ساخت شما. به نظرم از دیگر روشها بایست خطای ابزار خود را اندازه گیری نمایید. سایر دوستان نیز نظر دهند

      1. در مقاله ای که قبلا برای کار مشابهی انجام شده از الفای کرونباخ و روش تنصیف استفاده شده

  11. سلام وقت بخیر در پایان نامه ارشد مدیریت لازم هست پس از محاسبه پایایی از روش آلفا کرونباخ اعداد در فرمول گذاشته بشود و در جدول نشان داده شود . متشکرم پاسخ دهید

    1. سلام. متوجه منظور شما نشدم. . .
      بهرحال برای محاسبه پایایی با آلفای کرونباخ توسط اکسل یا spss می توانید از منو محصولات این وب سایت، آموزش ویدئویی و فایل اکسل و spss محاسبه آلفای کرونباخ را خریداری نمایید.

  12. با سلام
    مقاله من در مورد نظرسنجی از کارکنان برای ارزیابی و سطح بندی مولفه های طراحی بیمارستان است و روشی که برای تحقیق انتخاب کردم پیمایشی است.
    و براساس مروری برمقالات گذشته از پرسشنامه با طیف لیکرت استفاده کردم. آیا درسته؟ برای روایی سوال ها حتما باید اساتید تایید کنند؟ یا فقط بعد از 30 پرسشنامه بدست آمده آلفای کرونباخ آن و پایایی را محاسبه کنم کفایت می کند. ممنون می شوم سوالم را پاسخ دهید.

    1. سلام. پرسشنامه طیف لیکرت اشتباه نیست اما شما از روش ahp نیز می توانید استفاده کنید.
      روایی چندین روش دارد که یکی از آنها این است که استاد یا خبره آنرا تایید کند. به صفحه پایایی و روایی در همین سایت بروید.
      اما پایایی با آلفای کرونباخ سنجیده می شود که با تحلیل 30 پرسشنامه اول است. آموزش ویدئویی کرونباخ در منو محصولات این سایت قابل خریداری است.

  13. سلام و روز بخیر. برای پیش آزمون لغت انگلیسی که سابجکت ها باید معنای لغات را به فارسی بنویسند از چه روشی برای سنجش پایایی باید استفاده کرد؟

    1. سلام. از test و retest. بايد دو بار کار را انجام دهيد و دو نتيجه را با همبستگي با هم مقايسه کنيد.

  14. سلام .. برای انجام ازمون الفا کرونباخ سطح مقیاس سوالات باید حتما لیکرت یا ترتیبی باشد ؟از نوع فاصله قابل انجام نیست .

    1. سلام. بله. مقیاس فاصله ای قابل انجام نیست. مثلا دما یک متغیر با مقیاس فاصله ای است.

      1. سلام. از پاسختان کمی تعجب کردم. چرا فاصله ای قابل انجام نیست؟ خیلی از پرسشنامه ها در علوم رفتاری و اجتماعی بر اساس مقیاس فاصله ای هستند. منبع پاسختان دقیقاً چیست؟ منبع پاسخ من که مشخص است. کتاب های روش تحقیق از جمله روش تحقیق در علوم رفتاری سرمد و بازرگان.

        1. سلام. پرسشنامه های علوم رفتاری و اجتماعی مقیاس کیفی دارند. برخی که گزینه هایشان شبیه یک فاصله مثلا بین 1 تا 10 هست در اصل کیفی هستند که اعداد 1 تا 10 در نرم افزار وارد می شود. اینها را می شود آلفای کرونباخ گرفت. اینها مقیاس فاصله ای نیستند.

  15. سلام .حجم نمونه م 125 تاست و من بعد از 20تا نمونه گرفتن ضریب آلفای کرونباخ( پرسشنامه خودمراقبتی) رو بدست آوردم0/61 شد.حالا برای پایایی پرسشنامه چکارباید انجام بدم؟

    1. سلام . معمولا بعد از 30 تا آلفای کرونباخ محاسبه می گردد. بعد از 30 تا نمونه مجدد محاسبه کنید. اگر زیر 0.7 شد نیاز به اقدامات اصلاحی مثل حذف سوالات نامناسب است.
      بسته آموزش ویدئویی ما مخصوص همین امر تهیه شده است: https://www.spss-iran.com/product/cronbach-alpha/

    1. سلام. بله. در منابع و کتابهای آماری به عدد 0.7 مستقیما اشاره شده است.

  16. سلام، ضریب آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه بالاتر از 0.9 محاسبه شده اما برای هر یک از زیر مقیاسها (عاملها) عموما کمتر از 0.7 بدست می آید. علت و معنای آن چیست؟

    1. سلام. وقتی تعداد سوالات کم شود, احتمال این که پایایی کم شود نیز هست. بهتر است که scale سوالات گرفته شود تا مشخص شود سوالی که باعث پایین آمدن پایایی می شود کدام سوال است.

  17. سلام و احترام
    من آلفای کرونباخ را با کمک نرم افزار spss می گیرم و گزینه scale item if deleted را انتخاب میکنم، اما آلفای کرونباخ صفر میشود و تمام اعداد ستون scale item if deleted هم صفر مشوند. ممنون میشوم راهنمایی بفرمایید.
    با تشکر

  18. با سلام میشه بفرمایید اگر ی متن یا سوالی دادند چطور براش بیان مسله و فرضیه سازی کنیم
    سپاسگزارم

  19. سلام وقت بخیر، من برای روایی پرسشنامه از روش روایی محتوایی و CVR استفاده میکنم میخوام بپرسم میشه برای پایایی هم از الفای کرونباخ استفاده کنم؟ مطالعه ام موردی هستش و باید به خاطر کرونا پرسشنامه رو صرفا الکترونیکی توزیع کنم و ممکنه فقط 20 نفر جواب جمع آوری بشه، تعداد سوالات پرسشنامه ام هم کم هست یعنی 12 تا با طیف 5 تایی لیکرت و 5 تا نهایتا توضیحی نظرات یا نام ببرید. داده های کمی مد نظر هست شاید این 5 تا حذف بشوند.
    خلاصه تعداد سوالات ممکنه کم باشه و اگر خیلی کم هستند به نظر شما 30 تا کنم خوبه؟ لطفا پاسخ بدین من باید سریعتر فصل سومم رو تموم کنم 3 ماه تا دفاع مونده
    ممنون

    1. سلام. برای گرفتن پایایی برای 15 سوال طیف لیکرت 20 نفر کافی هست. ولی برای تحلیل آماری و بررسی فرضیات باید حجم نمونه با توجه به حجم جامعه و از طریق فرمول های آماری به دست بیاد.

  20. سلام وقت بخیر ببخشید الفای کرونباخ برای پرسشنامه خود ساخته ام با حجم نمونه 60نفر 3. بدست می اید راه حل چیست؟؟؟ من هرطور شده باید از این پرسشنامه استفاده کنم

    1. سلام. خیلی پایین است و این پرسشنامه عملا قابل استفاده نیست. توجه کنید که بخش جمعیت شناختی پرسشنامه را نباید در محاسبه آلفای کرونباخ لحاظ کنید و فقط سوالات اصلی را مد نظر قرار دهید. فیلم آموزشی آلفای کرونباخ:
      https://www.spss-iran.com/product/cronbach-alpha/

  21. با سلام و وقت بخير
    براي صرفه جويي در وقت؛
    آيا مجاز هستيم، بدون اينكه پايايي پرسشنامه ( ضريب آلفا) را در مرحله مقدماتي و با 30 نفر انجام دهيم؛ وارد مرحله اصلي شده و بعد از جمع آوري پرسشنامه ها جهت پايايي ، آلفا را محاسبه كنيم.
    حال اگر بعد از جمع آوري تمام پرسشنامه ها، آلفا بالاي 7/0 شد كه خوب تاييد است و اگر پايين 7/0 شد، سوالات اشتباه را حذف نموده و بقيه سوالاتي را كه باقي مي ماند، جهت تحليل مورد استفاده قرار دهيم.
    با تشكر از شما

    1. سلام. ریسک است. اگر هم این کار را کردید، در توضیحات پژوهش خود، به صورت روش اصولی آن توضیح دهید.
      محاسبه آلفا کار آسونی در نرم افزار Spss است. پرسشنامه را که شروع به پرکردن نمودید، هر گاه به عدد 30 رسید، آنها را ثبت و پایایی را اندازه بگیرید. اگر آلفا بالای 0.7 شد که ادامه دهید و اگر مشکل داشت پرسشنامه را اصلاح کنید.
      بهرحال اگر رعایت نشود ممکن است دوباره کاری پیش بیاد که باعث از بین رفتن وقت می شود.
      آموزش ویدئویی محاسبه آلفای کرونباخ با spss و با Excel را تهیه نمایید:
      https://www.spss-iran.com/product/cronbach-alpha/

  22. با سلام، وقت به خیر
    ببخشید آیا برای آزمونی حاوی تستهای ۴ گزینه ای که در هر سوال فقط یکی از گزینه ها آنها درست است هم می توان آلفای کرونباخ محاسبه کرد و به چه ترتیب می توان اینکار را انجام داد؟ (مثلا آیا باید داده ها با دو کد یک و صفر برای صحیح و غلط در مورد هر سوال وارد نرم افزار شوند یا شماره گزینه ها از ۱ تا ۴ باید وارد اس پی اس اس شوند یا ….)
    دوم اینکه آیا برای سنجش پایایی یک آزمون درسی تشریحی نیز می توان از آلفای کرونباخ استفاده کرد (مثلا با توجه به دسته بندی نمرات کسب شده هر سوال ) و اگر بله دقیقا به چه صورت؟
    با تشکر فراوان

    1. سلام. شما در اصل پرسشنامه ای برای سنجش نظرات پاسخگویان ندارید، بلکه آزمون هایی دارید. در پرسشنامه های علوم اجتماعی، نظرات اخذ می شود و مفهومی با عنوان پاسخ صحیح یا غلط وجود ندارد.
      با این شرایط شما، تصور نمی کنم برای پایایی روش آلفای کرونباخ به کار آید. قابل استفاده نیست.

  23. سلام، وقت شما بخیر
    اگه برای پرسشنامه ای که الفای کرونباخ کلی اون ۰/۶۵ بدست اومده و میدونیم کدوم گویه ها داده هاش ساز مخالف زدن، بجای حذف گویه ها داده هاش رو نرمالتر کنیم و تغییر دهیم(یجور داده سلزی انجام بدیم) تا آلفا به ۰/۷ برسه، در محاسبات آماری بعدیش مشکل ایجاد میشه؟ کار بصورت واسطه ای هستش و در سه تا از گویه های متغیر واسطه ای این مشکل بوجود اومده. ممنون میشم راهنماییم کنید.

  24. باسلام
    من دنبال منبعی هستم که توش تعداد 30 برای پر کردن پرسشنامه و گرفتن پایایی با آلفای کرونباخ ذکر شده باشه چون هر جایی که دیدم بدون ذکر منبع بود و استاد راهنمام گفته باید در فصل 3 این موضوع با منبع آورده بشه.لطفا راهنمایی کنین.
    با سپاس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

0
    0
    سبد خرید شما
    سبد خرید شما خالی استرفتن به فروشگاه